Pravo na odustajanje

Poštovani kupci,

Obavještavamo Vas da se prema Zakonu o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014)  kupovina preko naše prodajne internet stranice www.tike.hr smatra prodajom na daljinu.

Zakon za slučaj prodaje na daljinu određuje pravo kupca, koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne djelatnosti), da odustane od ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predan. Prilikom odustajanja kupac može, ali ne mora, navesti razloge zbog kojih odustaje.

Obrazac/Izjava o odustajanju od ugovora ima pravno djelovanje od dana kada je poslana trgovcu.

U slučaju odustajanja od ugovora, potrošač ima pravo na povrat novca. Sredstva se kupcu vraćaju po primitku proizvoda u poslovnicu koja je poslala robu, u roku od 14 dana.

Potrošač je isključivo odgovoran za umanjenu vrijednost robe koja je nastala kao posljedica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno koji prelazi ono što je neophodno da bi se ustanovila priroda, karakteristike i funkcionalnost robe. Trgovac ima pravo uskratiti povrat sredstava ukoliko utvrdi da roba nije vraćena u stanju u kojem je isporučena, a posljedica je potrošačevog neadekvatnog rukovanja istom.

Kao kupac ne snosite troškove koji nastaju odustajanjem od ugovora, osim troškova poštarine, koji nastaju slanjem robe na našu adresu. S naše strane se obvezujemo da ćemo, odmah po primitku robe koja se vraća u svrhu odustajanja od ugovora, izvršiti povrat sredstava koja su uplaćena za vraćenu robu.
Kupac je dužan proizvod vrati bez odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao zahtjev za odustajanje. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je kupac poslao zahtjev, proizvod se više ne može vratiti.

Prilikom povrat robe kupac je dužan priložiti račun/otpremnicu.

Obrazac za povrat možete pronaći ovdje.